Blog


Tennis Elbow, Tenontitida, Tenontopatheia, Έξω Επικονδυλίτιδα, Πονός στον Αγκώνα, Υπερχήση Σύνδρομο
Από Physioenergy team 08 Jan, 2024
Ο πόνος που εμφανίζεται στην έξω πλευρά του αγκώνα ως αποτέλεσμα της υπέρχρησης των εκτεινόντων του καρπού από επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες του αντιβραχίου, αναφέρεται ως Έξω Επικονδυλίτιδα του Αγκώνα (Tennis Elbow) . Το Tennis Elbow είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός υπέρχρησης . Στα αρχικά στάδια εμφάνισης του τραυματισμού περιλαμβάνεται φλεγμονή, αλλά η επαναλαμβανομένη καταπόνηση του τένοντα οδηγεί στην εκφύλιση του ( τενοντοπάθεια ). Κατά τη χρήση των μυών, οι τένοντες υφίστανται μικροτραυματισμούς, που σημαίνει ότι χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν και να γίνουν ξανά δυνατοί. Ο τραυματισμός υπέρχρησης σημαίνει ότι με τη χρήση των μυών σε καθημερινές δραστηριότητες (χρήση υπολογιστή, χειρωνακτικές εργασίες κ.λπ.), ο τένοντας καταπονείται επανειλημμένα σε σημείο που η καταπόνηση υπερβαίνει το επίπεδο αντοχής του. Το αποτέλεσμα είναι, οι τένοντες να μην έχουν τον απαραίτητο χρόνο να επουλωθούν. Αυτό οδηγεί σε φθορά και εκφυλισμό των ιστών, ο τένοντας να χάνει τη δύναμη του, γίνεται εύθραυστος και τραυματίζεται πιο εύκολα. Κάθε φορά που το κολλαγόνο στο τένοντα διασπάται (επανάληψη τραυματισμού), το σώμα ανταποκρίνεται σχηματίζοντας ουλώδη ιστό στον τένοντα (δομικές αλλαγές στη δομή του τένοντα). Το Tennis Elbow απαντάται συνήθως σε συνδυασμό με προβλήματα στον αυχένα λόγω της νεύρωσης που παρέχει ο αυχένας στη περιοχή (κερκιδικό νεύρο). Επιπλέον, η θέση του αγκώνα σε σχέση με τον ωμό μπορεί να οδηγήσει σε υιοθέτηση επιβαρυντικών για τον αγκώνα κινητικών μοτίβων. Η Φυσιοθεραπευτική αντιμετώπιση του Tennis Elbow περιλαμβάνει το βελονισμό , τεχνικές για τη νευροδυναμική διευκόλυνση ( Neurodynamic, Manual Therapy ) του αγκώνα και σε όλες εμπλεκομένας αρθρώσεις (αυχένας, ωμός, αγκώνα, καρπός). Οδηγίες και κατάλληλες στρατηγικές ώστε να βελτιωθούν τα κινητικά πρότυπα ( Kinetic Control ), την επαναφορά της δύναμης και τη μόνιμη λύση του προβλήματος. Ως πιο ¨πιθανός¨ ένοχος αναφέρεται ο Μακρός Κερκιδικός Εκτείνων του Καρπού (Extensor Carpi Radialis Brevis, ECRB), ένας μυς που είναι κυρίως εκτείνοντας του καρπού. Ίσως, να εμπλέκεται και ο Βραχύς Κερκιδικός Εκτείνων του Καρπού (Extensor Carpi Radialis Longus, ECRL). Και οι δυο τένοντες εισέρχονται στην κατάφυση τους στον έξω κόνδυλο του αγκώνα. Κλινικά, ο πόνος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, συνήθως επιδεινώνεται με την λειτουργία των εκτινόντων μυών του καρπού, από θέση έκτασης του αγκώνα και πρηνισμού του αντιβραχίου.
Tinnitus, Εμβοές, Βουητό Στο Αυτί
Από Physioenergy team 21 Sep, 2023
Εμβοές χαρακτηρίζονται ως η αντίληψη ήχου στα αυτιά ή το κεφάλι, ενώ απουσιάζει εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα. Η πιο συχνή περιγραφή που δίνετε είναι σαν «ένα συνεχές βουητό/σφύριγμα στα αυτιά μου». Οι εμβοές αποτελούν συχνό πρόβλημα, επηρεάζοντας περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού. Υπάρχουν 2 τύποι εμβοών , οι υποκειμενικές εμβοές (που τις ακούει μόνο ο ασθενής και είναι ο πιο κοινός τύπος) και οι αντικειμενικές εμβοές (που μπορεί να τις ακούσει και ο γιατρός τη στιγμή της εξέτασης). Οι αντικειμενικές εμβοές μπορεί να προέρχονται από κάποιο αιμοφόρο αγγείο στο κρανίο, τον αυχένα ή τη κροταφογναθική άρθρωση. Οι εμβοές μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιες μπορεί να είναι οι πιθανές αιτίες: τραυματισμός στο κεφάλι ή τον αυχένα (π.χ τροχαίο ατύχημα), προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης, νόσος του Meniere , λοιμώξεις (ωτίτιδα) , παρενέργειες χρόνιων ή εκφυλιστικών παθήσεων (ρευματοειδής αρθρίτιδα), τραύμα στο εσωτερικό του αυτιού (π.χ. κατάδυση), υπερβολική έκθεση στο θόρυβο , μετεγχειρητικές ή από έντονο στρες . Οι εμβοές μπορούν να αντιμετωπιστούν με φυσικοθεραπεία καθώς με τα χρόνια έχει τεκμηριωθεί η σύνδεση μεταξύ εμβοών και μυοσκελετικών παθήσεων . Ο συνδυασμός Neuro Rehab και Manual Therapy (χειροπρακτική) μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικός στη θεραπεία και τη διαχείριση των εμβοών . Η κατανόηση των αντισταθμιστικών αλλαγών που συμβαίνουν στο μυοσκελετικό σύστημα θα βοηθήσει ώστε να μειωθούν οι μυϊκοί, περιτονιακοί , αρθρικοί και νευρικοί περιορισμοί στη περιοχή του κροταφικού οστού, της κροταφογναθικής άρθρωσης και της άνω αυχενικής μοίρας . Η έντονη εμβιομηχανική σύνδεση μεταξύ του κρανίου, κροταφογναθικής άρθρωσης και άνω αυχενικής μοίρας είναι συχνά η πηγή του προβλήματος καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των αισθητηριακών οργάνων, της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου στα αυτιά.
Frozen Shoulder or Adhesive Capsulitis
Από physioenergy team 10 Mar, 2023
Η γληνοβραχιόνια άρθρωση περιβάλλεται από τον αρθρικό θύλακα , που είναι αρκετά χαλαρός ώστε να ευνοείται το μεγαλύτερο ευρέος κίνησης του ώμου. Σε φυσιολογικές συνθήκες ο θυλάκας διαστέλλεται και συστέλλεται καθώς ο βραχίονας κινείται σε διάφορες θέσεις. Ο παγωμένος ώμος ή συμφυτική θυλακίτιδα είναι μια φλεγμονώδη πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αυθόρμητη συρρίκνωση και σκλήρυνση του αρθρικού θύλακα στον ώμο, που συνήθως συνοδεύεται από τον σχηματισμό ουλώδους ιστού (συμφύσεις) μεταξύ της αρθρικής κάψας και της κεφαλής του βραχιονίου. Το αποτέλεσμα είναι ο βαθμιαίος, προοδευτικός και επώδυνος περιορισμός των κινήσεων του ώμου. Η πάθηση έχει 3 στάδια εξέλιξης . Ξεκινά πρώτα με το επώδυνο στάδιο , κατά το οποίο ο ασθενής νοιώθει πόνο σε οποιαδήποτε κίνηση του ώμου και περιορισμό κυρίως στη κίνηση της έξω στροφής. Ακολουθεί το στάδιο της δυσκαμψίας , στο οποίο ο πόνος μειώνεται σταδιακά, αλλά συνεχίζει να υπάρχει έλλειψη του εύρους κίνησης. Τέλος, το στάδιο υποχώρησης των συμπτωμάτων , οπού περιλαμβάνει τη σταδιακή βελτίωση της κινητικότητας και λειτουργικότητας της άρθρωσης. Ωστόσο, ο πόνος μπορεί να επανεμφανίζεται ανά διαστήματα. Ανάλογα με το στάδιο και τη σοβαρότητα, της κατάστασης η πάθηση οδηγεί σε περιορισμό όλων των κινήσεων, εμποδίζοντας τις δραστηριότητες της καθημερινότητας (π.χ. ένδυση), την προσωπική υγιεινή, την εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες. Επίσης είναι κοινό φαινόμενο η εμφάνιση πόνου στον αυχένα, που προέρχεται κυρίως από την υπερβολική χρήση των αυχενικών μυών για να αντισταθμιστεί η απώλεια της κίνησης του ώμου. Η αιτιολογία του παγωμένου ώμου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή, συνήθως ταξινομείται ως πρωτογενής ή δευτερογενής . Ο πρωτογενής ή ιδιοπαθής παγωμένος ώμος παρουσιάζεται χωρίς να προ-υπάρχουν ευρήματα ή ιστορικό που να εξηγούν την έναρξη της νόσου (π.χ ανοσολογικές, βιοχημικές ή ορμονικές ανισορροπίες). Τα δευτερογενή αιτία εμφάνισης (προδιαθεσικοί παράγοντες) μπορεί να είναι: • H ηλικία μεταξύ 40-65 ετών (οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της πάθησης) • Ο διαβήτης ή άλλη μεταβολική πάθηση (π.χ θυροειδής) • Η ελλιπής αποκατάσταση μετά από χειρουργική επέμβαση στον ώμο • Η εμμηνόπαυση • Τραυματισμός και χρόνια φλεγμονή στους τένοντες του στροφικού πετάλου • Το εγκεφαλικό • Καρδιακές παθήσεις • Η νόσος του Parkinson • Η νόσος του Dupuytren Η αποκατάσταση του παγωμένου ωμού είναι μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία που απαιτεί κυρίως χρόνο, μπορεί να φτάσει έως και τους 36 μήνες. Η φυσιοθεραπευτική προσέγγιση διαμορφώνεται ανάλογα με το στάδιο της πάθησης. Στόχος είναι η μείωση του πόνου, η διατήρηση και όταν είναι εφικτό η αύξηση του εύρους κίνησης της άρθρωσης (ανάλογα με το στάδιο), η μείωση των συμπτωμάτων και η επαναφορά του ασθενούς στη καθημερινότητά του. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούμε είναι: • Manual Therapy – Χειροπρακτική • Βελονισμός • Κινητοποίηση μαλακών μορίων • Neurokinetic therapy • Εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων
Εξαφάνιση της οσφυϊκής δισκοκήλης! Γίνεται;
Από Physioenergy team 16 Nov, 2022
Κλινικά, το φαινόμενο της αυτόματης συρρίκνωσης ή εξαφάνισης της οσφυϊκής δισκοκήλης χωρίς χειρουργική επέμβαση ονομάζεται επαναρρόφηση (reabsorption). Το ποσοστό αυτόματης απορρόφησης της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι πάνω από 60% σύμφωνα με τις πιο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες.
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης κατά την Εγκυμοσύνη;
Από Physioenergy team 03 Nov, 2022
Η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη συνδέονται με την ελαχιστοποίηση των διαταραχών κατά την κύηση και είναι ωφέλιμες για τις περισσότερες γυναίκες.
Πάρεση προσωπικού νεύρου (Bell's palsy)
Από physioenergy team 25 May, 2022
Η ιδιοπαθής παράλυση του προσώπου, ή παράλυση Bell, είναι η πλήρης ή μερική απώλεια κίνησης στη μία πλευρά του προσώπου λόγω αδυναμίας ή παράλυσης του προσωπικού νεύρου (κρανιακό νεύρο VII).
Παχυσαρκία και Φυσικοθεραπεία
Από physioenergy team 12 May, 2022
Πριν βρεθούμε όλοι αιχμάλωτοι της πανδημίας του COVID-19, μια άλλη πανδημία κυριαρχούσε και εξακολουθεί να κυριαρχεί στον κόσμο μας, η παχυσαρκία.
Μύθοι και πραγματικότητα για το πόδι!
Από physioenergy team 20 Jan, 2022
Μια μεγάλη μερίδα επαγγελματιών υγείας και προπονητών πιστεύουν ότι ο πρηνισμός (η προς τα μέσα περιστροφή του πίσω μέρους του ποδιού) του ποδιού είναι κάτι επικίνδυνο ή εν δυνάμει αίτια τραυματισμού.
Long COVID σύνδρομο ή «μακρά Covid».
Από physioenergy team 18 Jan, 2022
Το Long COVID «μακρά Covid» είναι μια αναδυόμενη/αναπτυσσόμενη κατάσταση υγείας που εμφανίζεται μετά από οξεία λοίμωξη του COVID-19 και μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς, ακόμη και σε αυτούς που είχαν αρχικά ήπια λοίμωξη. Το αν θα αναπτύξετε Long COVID δεν σχετίζεται με το πόσο σοβαρή ήταν η νόσηση σας από τον ιό.
Δείτε ακόμη..
Share by: