Κέντρο Φυσικοθεραπείας
 
Physio Energy
 
Μουστόγιαννη Αθανασία PT
 
Μιλτιάδου 8
15351 Παλλήνη
 
Τηλέφωνο:
+302106664111
 
Κινητό τηλέφωνο:
+306974069152 -
 
Επιστημονική Υπεύθυνη:
Μουστόγιαννη Αθανασία PT
 
Επιστημονικός Συνεργάτης:
Γιαννόπουλος Ιωάννης PT.
MT IMTA, KCMT, Lic Ac
 
 
 
 

 

Neurokinetic Therapy

 

 
Neurokinetic Therapy
 
Το NeuroKinetic Therapy® ( Νευροκινητική Θεραπεία) είναι ένας εξελιγμένος τρόπος αξιολόγησης της κινητικής αλυσίδας του σώματος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τεχνική για την αποκατάσταση χρόνιων και επίμονων παθήσεων.

Ο David Weinstock, δημιουργός της Νευροκινητικής Θεραπείας, ανέπτυξε αυτή τη τεχνική στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και την εφάρμοσε για την αποκατάσταση και ίαση παθήσεων όπως ο χρόνιος πόνος στον αυχένα και τη μέση, το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντοπάθειες στον ώμο και άλλες.

Το διορθωτικό πρωτόκολλο κίνησης της Νευροκινητικής Θεραπείας χρησιμοποιεί ένα σύστημα μυϊκών δοκιμασιών ακριβείας, που στόχος του είναι να επιδράσει στο κέντρο κινητικού έλεγχου του εγκεφάλου (Motor Control Center, MCC). Το MCC συντονίζει όλα τα μοτίβα κίνησης στο σώμα και μαθαίνει μέσω της αποτυχίας.

Ένα παράδειγμα για το πως το MCC μαθαίνει μέσω της αποτυχίας, είναι η προσπάθεια που κάνουμε στην παιδική μας ηλικία για να σταθούμε όρθιοι. Μέσα από τις πολλές προσπάθειες και αποτυχίες στο τέλος τα καταφέρνουμε. Φτάνουμε στην επιτυχημένη ορθοστάτιση γιατί το MCC επιλεγεί τις βέλτιστες προσπάθειες μέχρι να τα καταφέρει χωρίς να το "σκεφτεί". Αντίθετα, μετά από ένα τραυματισμό το MCC προσαρμόζεται σε ένα
αντισταθμιστικό πατέντο κίνησης και το κρατά στη μνήμη του για πάντα, εκτός εάν είναι πεπεισμένο να αλλάξει.

Ένα πολύ σύνηθες αντισταθμιστικό πατέντο κίνησης είναι ο τραυματισμός στον αυχένα μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Οι μυϊκές ομάδες που βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του αυχένα υπερλειτουργούν σε σχέση με τις πρόσθιες, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πονοκεφάλων , ζαλάδων και άλλων επίπονων συμπτωμάτων.
Ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής στο σύστημα της Νευροκινητικής Θεραπείας δοκιμάζει τις αδύναμες μυϊκές ομάδες ανοίγει και ένα παράθυρο γνώσης στο MCC. Στη συνέχεια αφού αποκαταστήσει την μυϊκή ισορροπία στην περιοχή, το MCC "επαναπρογραμματίζεται" και αναγνωρίζει το σύνολο των μυϊκών ομάδων. Για να ολοκληρωθεί ο "επαναπρογραμματισμός" είναι απαραίτητες συγκεκριμένες ασκήσεις αποκατάστασης που εγκαθιστούν το σωστό μοτίβο κίνησης.

https://neurokinetictherapy.com/

https://neurokinetictherapy.com/certified-practitioners