Κέντρο Φυσικοθεραπείας
 
Physio Energy
 
Μουστόγιαννη Αθανασία PT
 
Μιλτιάδου 8
15351 Παλλήνη
 
Τηλέφωνο:
+302106664111
 
Κινητό τηλέφωνο:
+306974069152 -
 
Επιστημονική Υπεύθυνη:
Μουστόγιαννη Αθανασία PT
 
Επιστημονικός Συνεργάτης:
Γιαννόπουλος Ιωάννης PT.
MT IMTA, Movement
Therapist
 
 
 
 

 

Βελονισμός

 

 
Ο βελονισμός στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων
Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (ΠΚΙ) έχει βρεθεί σε γραπτά εδω και 3000 χρόνια και περικλείει το βελονισμό (acupuncture) καθώς και το moxibustion (εφαρμογής ζεστής στο δέρμα καίγοντας τα ξερά φύλλα του βοτάνου Moxa-Mugwort). Η ΠΚΙ είναι μια ολιστική έννοια θεραπείας και είναι βασισμένη στην αναγνώριση ότι το σώμα έχει την ικανότητα από μόνο του να επιστρέψει σε μια ισορροπημένη κατάσταση υγείας/αποκατάστασης αν του δοθεί το σωστό ερέθισμα.

Ο βελονισμός και το moxibustion είναι πολύ σημαντικά στη ΠΚΙ, και πολλοί πιστεύουν ότι το moxibustion χρησιμοποιούνταν σαν θεραπεία πριν το βελονισμό. Ο βελονισμός εφαρμόζεται με την τοποθέτηση βελονών μέσα στο σώμα σε συγκεκριμένα σημεία για τη θεραπεία ασθενειών, την ανακούφιση από τον πόνο ή για την πρόκληση αναλγησίας.

Έχοντας υποστεί με την πάροδο των αιώνων πολλές τροποποιήσεις και βελτιώσεις, ο βελονισμός στηρίζεται στην παρατήρηση ότι στη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος σημαντικό ρόλο παίζουν μερικοί ενεργειακοί δρόμοι που ονομάζονται μεσημβρινοί. Κάθε μεσημβρινός έχει συγκεκριμένη πορεία και διασυνδέσεις με όργανα και ιστούς βαθύτερα. Κάθε μεσημβρινός αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα όργανα και λειτουργίες. Πάνω στους μεσημβρινούς και σε συγκεκριμένα σημεία τους, υπάρχουν ενεργειακοί κόμβοι, που δεν είναι τίποτε άλλο από τα σημεία του βελονισμού. Έτσι, μπορούμε να δώσουμε τον ορισμό του μεσημβρινού σαν τη νοητή συνένωση των σημείων βελονισμού, που έχουν την ίδια περίπου θεραπευτική δράση ή επηρεάζουν την ίδια ομάδα οργάνων του σώματος. Ο συνδυασμός βελονιστικών σημείων διαφορετικών μεσημβρινών φέρνει τα μέγιστα θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τα σημεία βελονισμού βρίσκονται στο δέρμα ή στους μύες σε περιοχές πλούσιες σε νευρικά πλέγματα, αιμοφόρα αγγεία και ιδρωτοποιούς αδένες. Τα σημεία αυτά δεν είναι κάποιες «τελείες» στο δέρμα, αλλά ανατομικές δομές με νεύρωση και αγγειώση. Σε περιοχές του σώματος όπου έχει λίγο υποδόριο λίπος τα σημεία είναι πολλά ενώ λιγοστεύουν στις περιοχές όπου υπάρχουν αδένες. Υπάρχουν σημεία βελονισμού που βρίσκονται επιφανειακά και άλλα που βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος (πάνω σε μύες). Η πρακτική εφαρμογή του βελονισμού είναι απλή και ανώδυνη. Χρησιμοποιούνται βελόνες που είναι πλήρως αποστειρωμένες και μιας χρήσεως. Οι βελόνες διαφέρουν σε μήκος και πάχος(επιλέγονται ανάλογα με τη σωματική διάπλαση του ατόμου και τη περιοχή της θεραπείας), ενώ το υλικό κατασκευής τους μπορεί να είναι χρυσάφι, ασήμι, πλατίνα ή ανοξείδωτο ατσάλι.

Ολοένα και περισσότερες παθήσεις προστίθενται στη λίστα των ενδείξεων του βελονισµού, που γίνεται αποδεκτός ως θεραπευτική λύση από πολλά συστήµατα υγείας, ανά την Ευρώπη και τον κόσµο. Η πιο σηµαντική του εφαρμογή ωστόσο, σχετίζεται µε την αντιμετώπιση του πόνου.

 Διαβάστε περισσότερα