Εάν έχετε βιώσει την δυσάρεστη εμπειρία ενός τραυματισμού στον αυχένα, και παρόλες τις προσπάθειες σας ο πόνος και τα συμπτώματα επιμένουν, η λύση ίσως είναι η αποκατάσταση τις συνδεσιμότητας μεταξύ αυχένα και ματιών.

Οι αυχενικές κακώσεις σχετίζονται συνήθως με τα  τροχαία ατυχήματα, τη συνεχή κίνηση του κεφαλιού, με τραυματισμό στο κρανίο, το bungee jumping, τη κατάδυση και άλλες αιτίες. 

Τα συμπτώματα που συνήθως σχετίζονται με τις αυχενικές κακώσεις είναι: η ζάλη, ο πονοκέφαλος, πόνος στους ώμους ή στη πλάτη, ημικρανία, εμβοές στα αυτιά, διαταραχές στην ισορροπία και διαταραχές της όρασης. Η κυρία αίτια όλων των παραπάνω συμπτωμάτων είναι ο μειωμένος έλεγχος και συντονισμός μεταξύ της κίνησης κεφαλιού και ματιών.

Πολλές φορές μετά από την εμπειρία  ενός τραυματισμού στον αυχένα  αναφέρεται σαν αίτια πρόκλησης των συμπτωμάτων η οδήγηση, η ανάγνωση ενός κειμένου, η κόπωση της όρασης μπροστά στην οθόνη του Η/Υ, η γρήγορη κίνηση της κεφαλής, το περπάτημα και άλλα.

Ο μειωμένος έλεγχος και συντονισμός της κίνησης μεταξύ κεφαλής και ματιού είναι ένα αναγνωρισμένο πρόβλημα σε ασθενείς με χρόνιο πόνο στον αυχένα, ιδίως μετά από κάκωση στην αυχενική μοίρα. Οι ομαλές κινήσεις των ματιών και η διαφοροποίηση τους από τις κινήσεις της αυχενικής μοίρας μας δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τους μύες που ευθύνονται για την σταθερότητα του αυχένα.

Ο αισθητικός και κινητικός έλεγχος της κίνησης του κεφαλιού και των οφθαλμών βασίζεται σε πληροφορίες από το αιθουσαίο σύστημα, τα οπτικά ερεθίσματα και την ιδιοδεκτικότητα (μυϊκή ισορροπία) της περιοχής του αυχένα. Η αυχενική μοίρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της μυϊκής και αισθητικής ισορροπίας μεταξύ ματιών και των αυχενικών αρθρώσεων παρέχοντας αντανακλαστικές συνδέσεις ανάμεσα στο αιθουσαίο, το οπτικό και κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι αυχενικοί μύες, μεταδίδουν πληροφορίες και λαμβάνουν πληροφορίες από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Επιπλέον έχουν συγκεκριμένες συνδέσεις  με το αιθουσαίο και το οπτικό σύστημα καθώς και του συμπαθητικό νευρικό σύστημα.

Μάτια και κίνηση της κεφαλής πάνε μαζί.