Είναι ευρέως αποδεκτό ότι η καλή στοματική υγεία είναι βασική προϋπόθεση για την γενικότερη καλή υγεία. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι οδοντικές παθήσεις σχετίζονται με συστηματικές ασθένειες (π.χ σακχαρώδης διαβήτης), καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες παθολογίες.

Οι πιο διαδεδομένες στοματικές παθήσεις στον άνθρωπο είναι η περιοδοντίτιδα, η τερηδόνα, και οι παθήσεις που σχετίζονται με την οδοντική πλάκα.

Η οδοντική πλάκα είναι ένα σχεδόν αόρατο στρώμα μικροβίων που αναπτύσσεται πάνω στα δόντια και στα ούλα μας. Η σύνθεση της πλάκας ποικίλει και παραμένει σχετικά σταθερή με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, όταν αυτή η μικροβιακή ισορροπία διαταραχθεί πιθανά να εμφανιστεί κάποια στοματική νόσος.

Η στοματική νόσος με τη σειρά της προκαλεί αυξημένα επίπεδα κυτοκινών (πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος).

Αυτές οι κυτοκίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση μυϊκής κόπωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης και του οξειδωτικού στρες μετά την άσκηση. Η κόπωση μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες που οδηγούν σε μείωση της ικανότητας απορρόφησης ενέργειας, καθιστώντας τον μυ πιο ευαίσθητο σε τραυματισμούς. Επιπλέον, αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης λαθών στον συντονισμό και την ισορροπία της κίνησης.

Συνεπώς οι στοματικές νόσοι είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου για μυϊκούς τραυματισμούς και επανεμφάνιση αυτών.

Οι παράγοντες που σχετίζονται με τη κακή στοματική υγιεινή είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο σακχαρώδης διαβήτης (συστηματικές νόσοι γενικά), διατροφικές συνήθειες, άγχος κ.α.

Το άγχος είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης τραυματισμών και επηρεάζει την προσωπικότητα του αθλητή σε μεγάλο βαθμό. Επιπλέον, συνδέεται με προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης, και με την οδοντικής σύγκλειση.

Μεγάλα ποδοσφαιρικά clubs (Milan F.C., Barcelona F.C. κ.α) έχουν ένταξει στο ιατρικό προφίλ των αθλητών και την στοματική υγιεινή, προσπαθώντας έτσι να έχουν σφαιρική πρόληψη και αντιμετώπιση στους μυϊκούς τραυματισμούς.

Η κακή στοματική υγειά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μυϊκών τραυματισμών, τραυματισμών στους τένοντες και πολλαπλασιάζει την πιθανότητα επανατραυματισμού.